MOZGÁSSÉRÜLT GYERMEKEK VITORLÁSTÁBORÁNAK AD OTTHONT A KÉKSZALAG PORT

A tábor célja elsődlegesen a résztvevő gyermeknek megmutatni, átadni a vitorlázás által nyújtott élményt, a későbbiekben pedig akár versenyszintre juttatni a legügyesebbeket, akik akár nemzetközi vizeken is bizonyíthatják helytállásukat.


A szervező a Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai Intézet és a Perspektíva Alapítvány célja a fogyatékossággal rendelkező személyek támogatása. A fogyatékosság olyan tartós vagy végleges – veleszületett vagy szerzett – érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi vagy pszichoszociális károsodását, illetve ezek bármilyen halmozódását jelenti, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja.

 A jelentkező gyermekekkel és szüleikkel felveszik a kapcsolatot és pontos orvosi diagnózis tudatában, olyan koordinációs feladatokat kérnek a gyermektől, amelyek fontosak a vitorlázás során. Nem csak mozgásukban korlátozott fiatalokat várnak, hanem egyéb sajátos nevelést igénylőket is,  mint például autizmussal élő gyermeket, akiknek nincs lehetőségük épp fejlődésmentű társaikkal egy vitorlástáborba járni. 

 Vitorlázó szemmel a tábor célja, hogy a lehető legtöbb gyermekhez eljuttasuk a sportágunknak a szépségét és azt a szabadságot, önállóságot, amit nyújt. Konduktori szemmel egy olyan koordinációs fejlesztő eszköz ez a sportág, amelyet mással nem lehet pótolni. Az érintett gyermekek nehezen tudnak a mindennapi életben önállóan tevékenykedni, bízom benne, hogy a hajóban viszont ezt megtapasztalhatják.

– mondta el Homonnay Virág a tábor vezetője, vitorlásoktató, konduktor. 

(Borítókép: World Sailing)

8230 Balatonfüred, Anna sétány 7. • +36300118199 • info@kekszalagport.hu