100% FELETT - MINŐSÍTETT KIKÖTŐ LETT A KÉKSZALAG PORT

Megtörtént a Balaton-körüli vitorláskikötők újraminősítése a Magyar Vitorlás Akadémia NKft. által működtetett Kék Csillag kikötőminősítési védjegyrendszer keretében. Az idei esztendőben harmincnégy Marina ellenőrzése történt meg, a Kékszalag PORT a legjobbak között szerepel.

A Balaton mindhárom medencéjében megtörtént a vitorláskikötők újraminősítése a Kék Csillag kikötőminősítési védjegyrendszer keretében. A Magyar Vitorlás Akadémia Nkft. által végzett felmérés adatainak értékelése alapján a vizsgált Marinák közül tizennégy érte el a legmagasabb, négy csillagos szintet. A védjegyoltalom alatt álló felmérési rendszer az idei évre kibővült és tartalmaz edukációra, oktatásra, versenyzőképzésre, valamint közösségi és kulturális programokra vonatkozó adatokat, melyeknek segítségével egy-egy létesítmény a maximálisan adható pontszámot túlteljesítheti. 

Mindezek alapján kiemelkedik hét Marina, a Fenyves Yacht Club, a Kékszalag PORT, a Balatonfüredi Yacht Club, BL YachtClub&Apartments, a Keszthelyi Yachtkikötő, a Tihanyi Hajós Egylet, valamint az Alsóörs Marina, ugyanis ezek a létesítmények 100%-ot meghaladó szintet teljesítettek. 

A felmérésben három csillagos szintet hat Marina ért el, nyolc kikötő két csillagos, öt pedig egy csillagos minősítést kapott.

Szépvölgyi István a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője, a felmérés vezetője elmondta, 2023-ra számos kikötő részben, vagy teljes egészében megújult, illetve az előző felmérési időszakhoz képest egy teljesen új Marinával, a balatonfüredi Kékszalag PORT-tal is bővült a hálózat. 

„A 2021-es minősítés óta több marina teljesen más arcát mutatja, a sok példa közül említhetem az Aliga Port-ot, a Balatonfői Yacht Clubot, valamint a Balatoni Hajózási Zrt. üzemeltetésében működő Balatonföldvári Vitorláskikötőt. Mások mellett ezek a létesítmények is szintet léptek. Büszkén láttuk, hogy a vitorlásoktatásnak, utánpótlásnak otthont adó kikötők is egyre nagyobb számban jelennek meg a Balaton körül. Összességében elmondható, hogy két év alatt szintet lépett a tó körüli vitorlás szolgáltatás és infrastruktúra."

A felmérésben részt vett és alacsonyabb szintet elérő kikötők esetében is felújítási munkálatokat terveznek a jövőben, így várhatóan az elkövetkezendő években tovább emelkedik a Balaton körüli Marinák színvonala. 

A Kék Csillag Kikötőminősítési Védjegyrendszerről:

A minősítési eljárásban csak az a kikötő vehet részt, amely a felmérés időpontjában az összes szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik továbbá jogilag tisztázott a tulajdonosi helyzete. Valamennyi kikötő az alábbi szempontok szerint értékelendő: Nautika, Szolgáltatások, Környezetvédelem, Épített környezet és légkör, Nevelés; szakmai képzés; szórakoztatás; sport- és kulturális tevékenységek. A minősített kikötők öt csoportba sorolandók. A besorolás alapján a marinák csillagokat (KÉK CSILLAG) kapnak 1-től 4-ig terjedően. A Kék Csillag besorolás szintje attól függ, hogy a vizsgálati szempontokban részletesen leírt feltételekhez viszonyítva milyen százalékban kifejezett eredményt ér el az adott kikötő. 40% alatti pontszám esetén a kikötő nem jut csillaghoz.  

8230 Balatonfüred, Anna sétány 7. • +36300118199 • info@kekszalagport.hu